Home » Het Spel » Geschiedenis

Geschiedenis

GESCHIEDENIS BADMINTON

Badminton is één van de oudste sporten ter wereld. In India zijn kolentekeningen gevonden van ongeveer 2000 jaar oud, met als thema een spel met een vliegend voorwerp zoals een gewicht of een vrucht waaraan men veren vast maakte. In plaats van een racket werden handen en voeten gebruikt om tegen de voorloper van een shuttle te slaan. De Chinezen maakten shuttles door geldstukken aan kippenveren te verbinden. Ook in Amerika vond men heel lang geleden al voorwerpen met veren eraan vastgebonden.

In de 19e eeuw brachten Engelse kolonels een spel over vanuit India, vergelijkbaar met het huidige badminton, dat ze ‘poona’ noemden. John Baldwin speelde dit spel in 1873 op het landgoed Badminton, in het graafschap Gloucestershire in Engeland. Zo komt badminton aan haar naam. In 1887 werden de eerste spelregels opgesteld en zes jaar later was de oprichting van de eerste badmintonbond ter wereld, de Engelse bond. De Nederlandse bond bestaat sinds 15 november 1931. De Internationale Badminton Federatie, die toezicht houdt op de spelregels, werd in 1934 opgericht.

Inmiddels worden overal ter wereld nationale competities, internationale toernooien, landentoernooien als de Thomas- en Ubercup (vergelijkbaar met de Davis Cup in tennis), nationale, continentale en wereldkampioenschappen georganiseerd. Vanaf 1992 in Barcelona is badminton opgenomen in het olympisch programma, nadat het vier jaar eerder al een demonstratiesport was.